Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Rigth now get from bookmakers
Brak komentarzy

Apiterapia czyli lecznicze właściwości miodu - Strona 3 z 4

Strony: 1 2 3 4

apiterapia

Pierzga:

  • poprawia metabolizm kory mózgowej,
  • zalecana w przypadku niewydolności wątroby.

Pierzga ma wyższą wartość spożywczą, lepszą przyswajalność i bogatszy skład chemiczny niż pyłek pszczeli. Pierzgę można stosować jako produkt wspomagający propolis w leczeniu różnego rodzaju infekcji.

Wosk pszczeli:

  • zalecany przy leczeniu kataru siennego,
  • chorób skóry,
  • skaleczeń,
  • ran,
  • schorzeń reumatycznych.

Wosk stosuje się także w kosmetyce. Jest składnikiem kremów, maści, szminek.

Apiterapia i miód

Miód jest najbardziej znanym produktem pszczelim, jest łatwo przyswajalny przez organizm, hamuje rozwój wielu wirusów, bakterii, grzybów. Poszczególne gatunki miodu charakteryzują się zbliżonym składem, wartościami leczniczymi i odżywczymi. Istnieją jednak miody szczególne, których właściwości wykorzystuje się w określonych schorzeniach.
Miód gryczany jest bogaty jest w aminokwasy, enzymy, zawiera magnez, żelazo. Zapobiega i leczy choroby układu krążenia, nerwicę wegetatywną serca, regeneruje organizm.
Miód lipowy ma działanie antybiotyczne, niszczy szkodliwe drobnoustroje, działa uspokajająco.
Miód akacjowy przyśpiesza regeneracje błon śluzowych żołądka, działa bakteriobójczo.

Jedzmy więc miód na zdrowie.

Strony: 1 2 3 4
Katarzyna
Katarzyna Janina - dziennikarka, felietonistka, pisarka. Związana m.in.: z miesięcznikami „Gazeta Prowincjonalna Ziemi Kłodzkiej BRAMA” i „Nieznanym Światem”.
(this.href); return false;" title="Pin This" class="pinterest tooltip-top">Pin This

Wyraź swoje zdanie



Facebook